Bill Clinton en Eva Jinek
Foto van Eva Jinek

Eva interviewt oud-president Bill Clinton

Eva interviewde Bill Clinton terwijl hij in Nederland was voor AIDS2018. De oud-president vertelt waarom hij de strijd tegen aids zo belangrijk vindt en over zijn inspiratiebron Nelson Mandela. Tot slot, geeft hij Eva één belangrijk advies mee over het moederschap. 

Bill Clinton en Eva Jinek
Bill Clinton en Eva Jinek (foto: Natalia van der Zalm)

De voormalig president van de VS vindt het belangrijk om zich in te zetten voor het goede doel. "In een wereld die geteisterd wordt door Brexit en wat zich in de VS afspeelt, is er een grote groep mensen die zich onvermoeibaar blijft inzetten voor de strijd tegen aids. Dat raakt me nog het meest," aldus Clinton.

Mandela als inspiratie

"Mandela en ik gingen vroeger samen naar dit soort congressen om geld in te zamelen. Gelukkig hebben we uiteindelijk nog veel tijd met elkaar mogen doorbrengen. Hij is degene die me op het hart heeft gedrukt dat ik me in moest blijven zetten voor dit goede doel."

Still van Jinek

Het heeft volgens Clinton geen zin om als overheid met de vinger te wijzen naar jonge mensen en te zeggen dat ze geen seks mogen hebben. Hij legt uit: "Het virus is het meest besmettelijk in de eerste twee maanden nadat het is opgelopen. Eén van de belangrijkste maatregelen is dus om op grote schaal en zo vróeg mogelijk te testen op hiv. En dan kun je hiv-remmers nog preventief inzetten. Op die manier kun je het aantal besmettingen drastisch verkleinen."

Bill Clinton en Eva Jinek
Bill Clinton en Eva Jinek (foto: Natalia van der Zalm)

De bezuinigingen van Trump

President Trump wil één miljard dollar bezuinigen op hiv- en aidsprojecten wereldwijd. Clinton is het daar niet mee eens: "Dat is een fout. Ik heb hem er niet op aangesproken, maar hij weet hoe ik daar over denk." De oud-president wist na de verkiezingen in 2016 al vrij zeker dat Trump op aidsbestrijding zou willen bezuinigen. Over de steun van de Democraten maakte hij zich geen zorgen, maar hij belde wél oud-president G.W. Bush op om hem te vragen om zich binnen de Republikeinse Partij hard te blijven maken voor hiv- en aidsbestrijding. 

“Ik denk dat het geen zin heeft om Trump hierover op te bellen. Ik ken hem al langer," vervolgt Clinton. "Trump speelt spelletjes om ons te demoniseren. Dat is onderdeel van zijn showpolitiek."

De media speelde mee

"Hij belde me de dag na de verkiezingen en bood zijn excuses aan voor alle slechte dingen die hij over ons had gezegd. Het Amerikaanse volk was zo boos en hij wilde de woede van deze mensen naar ons toe richten,” vertelt Clinton. "Ik wist dat hij de waarheid sprak en ik kon het hem ook niet kwalijk nemen. De media heeft dit spelletje tenslotte meegespeeld."

“Hij kreeg al snel een connectie met mensen, zeker in de buurt waar ik vandaan kom. In de primary-verkiezingen zei hij tegen de Republikeinse achterban: ‘ik haat dezelfde mensen als jullie haten'. Hij probeerde mensen niet alleen te overtuigen op hem te stemmen door te zeggen: 'stem tegen de Democraten. Hij beloofde écht een muur te bouwen, immigratie tegen te gaan en met importheffingen te komen.”

Bill Clinton en Eva Jinek
Bill Clinton en Eva Jinek (foto: Natalia van der Zalm)

Wanneer Eva vraagt of de oud-president gelukkig is, antwoordt hij stellig: "Jazeker, ik ben heel gezegend en dankbaar. Ik maak me wel zorgen over mijn land omdat er zoveel gebeurt waar ik het niet mee eens ben. Maar ik vind het niet zinvol om mee te doen in het koor van woede en rancune. Vanuit die positie worden nooit goede beslissingen gemaakt.”

Advies voor Eva

“Eén van de grootste testen voor jouw moederschap zal zijn hoe je je kind leert omgaan met woede en frustratie,” zegt Clinton tegen Eva. "Met zelfmedelijden en woede kom je meestal niet ver. Je bereikt véél meer wanneer je jezelf sterk maakt én anderen in hun kracht zet."

"Iedereen heeft evenveel tijd om te besteden. Waarom zou je die tijd gebruiken om dingen af te breken als je er ook voor kunt kiezen om dingen op te bouwen."