Menselijke keten
Foto van Eva Jinek

Een keten van mensen als bescherming tegen de immigratiedienst

Maandagmorgen, 22 juli. In Amerika vormen buren een menselijke keten om een vader en zoon te beschermen van de immigratiedienst. Wat was er aan de hand?

Menselijke keten
Menselijke ketenNBC News

Het drama speelde zich af in Hermitage, Tennessee, waar agenten van de Immigration and Customs Enforcement (ICE) paraat stonden om een man mee te nemen naar het bureau. De man en zijn zoon van twaalf jaar zaten in een auto voor een huis, toen ze werden omsingeld door de immigratiedienst. Angstig voor het vervolg bleven ze in de auto zitten.

Zo ontstonden er vier lange uren waarin de vader en zoon geen kant op konden. Terwijl de auto bleef draaien, verzamelden zich buren rond de auto. Bezorgd om het welzijn van het paar, brachten zij water, voedsel en benzine naar de auto.

De emoties liepen hoog op bij de buren, meldt de NBC. Sommigen van hen kenden het gezin al langer dan tien jaar. Uiteindelijk besloten de buren nogmaals te hulp te schieten door een menselijke keten te vormen rond de auto. Gearmd verzamelden zij zich en hielpen ze het paar hun eigen huis naar binnen.

Wat zegt de wet?

Het voorval komt een week nadat Trump besloot immigranten harder aan te pakken en er een actie begon van gerichte invallen bij 2000 immigranten. Het is niet zeker of de actie direct verwant is aan deze invallen. In veel gevallen gaat het om uitgeprocedeerden of immigranten met een strafblad. Het vasthouden van deze immigranten, wordt gezien als een essentiële stap om illegalen uit het land te zetten. 

Toch levert dit controverse op. Volgens de American Civil Liberties Union is er in veel gevallen helemaal geen sprake van een strafblad, en zij zien het vasthouden van zulke immigranten zonder proces als een een schending van mensenrechten.

Welles-nietes

Uit verschillende statements is een welles-nietes verhaal ontstaan. Zo zegt het ICE dat er sprake was van een rechtmatige actie, en dat er wel degelijk sprake was van een ongedocumenteerde met een strafblad. Dit staat haaks op het bericht van een belangenorganisatie, het TIRCC, dat meldde dat de ICE niet de juiste documenten hadden om de man uit de auto te halen.

De actie van de buren heeft zijn vruchten afgeworpen. De ICE agenten konden niks doen en zijn uiteindelijk vertrokken. De man en zoon zijn vooralsnog veilig thuis. Zo zie je maar, een goede buur is op sommige momenten zomaar je allerlaatste redmiddel.  

Bron: 
NBC News
Bron: 
The Cut