Trump blijft immer populair
Foto van Eva Jinek

Deze columnist legt feilloos uit waarom Trump immer geliefd blijft

Trump die binnenkort gaat aftreden? Vergeet het maar. Gary Younge legt uit waarom Trump-stemmers niet onder de indruk zijn van de recente schandalen. “Ze zien hem als een vervelende CEO. Je hoeft hem niet aardig te vinden, als hij zijn werk maar goed doet.”

Trump blijft immer populair
Trump blijft immer populairGetty Images

Een belangrijk artikel vandaag in The Guardian van de hand van journalist Gary Younge. Hij legt in een luttele 1200 woorden uit wat de meeste mensen niet snappen over Trump-stemmers. Ja, ze vinden hem een onbeleefde zak. Maar toch blijven ze hem steunen en lijken alle recente schandalen en rechtszaken vooralsnog van hem af te ketsen als vetdruppels op een teflonlaag. Hoe dat kan?

“Er was ooit een tijd - niet eens zo heel lang geleden - dat een president die een paar maanden voor zijn vrouw was bevallen van hun zoon een affaire met een Playboy-model had, linea recta in kon pakken,” legt Younge uit. Denk maar aan Bill Clinton en zijn affaire met Monica Lewinsky. “Tel daarbij op dat hij vervolgens vreemd ging met een pornoactrice. Vroeger zou dit een schandaal zijn geweest dat je carrière kapot zou maken.”

Maar niet bij Donald Trump. Niet dat we moeten onderschatten hoe serieus de situatie is waarin president Trump zich in bevindt. Op dit moment hebben zeven van zijn handlangers getuigd of zijn schuldig bevonden in het onderzoek van Mueller.

Impeachment is best ingewikkeld

Laten we het eerst heel even hebben over het proces van impeachment - het afzetten van een zittende president. Want dat is bijzonder ingewikkeld. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ligt deze beslissing niet alleen bij de rechtbank. Als uit de verschillende verhoren blijkt dat Trump heeft gefraudeerd en heeft gelogen, kan dat zeker gevolgen hebben. Maar het zal geen doorslaggevende factor zijn. In de realiteit ligt Trumps lot in handen van het onoverzichtelijke machtsspel tussen de rechterlijke macht en de politiek.

Als men probeert Trump zijn presidentschap af te pakken, breekt er een opstand uit.”

Trump-aanhanger Rick Hunt

Impeachment is een politiek proces, niet een rechterlijk proces,” legt Younge uit. “Je hebt een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden nodig om Trump überhaupt ter verantwoording te roepen. Vervolgens volgt er een rechtszaak in de Senaat, waar tweederde van de senatoren ervoor moet stemmen om Trump uit zijn ambt te ontslaan. Op dit moment zijn de Republikeinen in de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Kortom: kleine kans dat Trump werkelijk wordt afgezet.”

Mateloos populair

En dan hebben we het nog niet gehad over de onvoorwaardelijk steun die president Trump krijgt van zijn aanhangers. Zo vertelde Trump-aanhanger Rick Hunt aan Politico: “Iedereen maakt fouten. Maar als men probeert Trump zijn presidentschap af te pakken, breekt er een opstand uit.”

“Om te snappen waarom Trump immer populair blijft, moeten we stoppen Trump-aanhangers als karikaturen weg te zetten,” schrijft Younge. Vergeet niet dat geen enkele president zo’n hoge approval rate kreeg in de eerste 500 dagen van hun presidentschap als Trump (met een uitzondering van George W Bush direct na 9/11).

Younge vertelt over een Trump-bijeenkomst in Indiana waar hij sprak met Trump-aanhangers. “Het viel me op dat veel mensen die op Trump hebben gestemd, hem niet eens aardig vinden. Ze beschreven hem als ‘vuilnis’, een ‘pestkop’ en een ‘arrogante kwal’. ‘Elke keer als hij zijn mond open doet en er wederom woordenkots uitkomt, krimp ik ineen,’ vertelde iemand me. ‘Hij is net je dronken oom op een feestje,’ aldus een ander.”

Net je onaardige baas

Maar hoewel ze hem niet aardig vinden, is dat ook niet nodig. Zoals een vrouw het omschreef: “Hij is niet iemand met wie ik een praatje zou willen maken. Ik hou niet van zijn slechte manieren en zijn pestkopgedrag. Maar ik ben wel fan van zijn zakeninzicht en onderhandelingsvaardigheden.” Younge concludeert: “Het leek net alsof ze niet een president hadden verkozen, maar een CEO. En dat ze het gevoel hadden dat je je baas niet aardig hoeft te vinden, als hij het bedrijf maar laat floreren.”

Een belangrijke opinie die je zeker even helemaal moet lezen op de website van The Guardian.

Bron: 
The Guardian