Families kunnen elkaar ontmoeten in deze bijzondere bibliotheek
Foto van Eva Jinek

Deze bibliotheek werd onverwacht hét toneel voor familieherenigingen

Als je de Haskell Library binnenloopt ben je in nog in de VS, maar zodra je de leeszaal ingaat sta je in Canada. Door deze unieke locatie is de bibliotheek een onverwachte ontmoetingsplek geworden voor families die elkaar door het inreisverbod niet kunnen zien.

Families kunnen elkaar ontmoeten in deze bijzondere bibliotheek
Families kunnen elkaar ontmoeten in deze bijzondere bibliotheekReuters

De Haskell Library ziet eruit als een doodnormale bibliotheek. Een beetje stoffig wellicht, maar vol met boeken en leestafels. De ideale plek om je helemaal te verliezen in een mooi boek. Maar wat deze bibliotheek speciaal maakt, is de grote zwarte streep die midden door de leeszaal heen loopt. Deze streep symboliseert de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, die daadwerkelijk dwars door de bibliotheek loopt.

Dit is geen toeval. Meer dan honderd jaar geleden werd de Haskell Library expres precies op de grens gebouwd door de Haskell familie. Waarom? Om vriendschap en interactie tussen de twee landen te bevorderen. De bibliotheek heeft dan ook officieel twee adressen. In Amerika ligt hij op “93 Caswell Avenue, Derby Line, Vermont”, maar in Canada op “1 rue Church Street, Stanstead, Quebec”.

Een kaartje van het dorp Haskell
Een kaartje van het dorp HaskellVia Reuters

Jarenlang was de bibliotheek een plek waar Amerikanen en Canadezen elkaar ontmoetten, maar de laatste jaren is de leeszaal het toneel van menig familiehereniging. Voornamelijk families die door het inreisverbod elkaar niet kunnen zien. Sinds president Trump in januari 2017 het inreisverbod van kracht maakte in de VS, zoeken veel families met een migratieachtergrond naarstig naar een mogelijkheid om elkaar toch even te kunnen zien.

Een bijzondere familie reünie

Zo ook de Iraanse student Shirin Estahbanati. Shirin studeert in New York en heeft, net als veel Iraanse studenten in de VS, een single-entry visum. Dit betekent dat zij het land niet kan verlaten zonder het risico te lopen dat ze niet meer terug mag komen. Haar ouders zijn sinds januari 2017 als Iraanse inwoners niet meer toegestaan om de Verenigde Staten te bezoeken. Maar wat Shirins ouders wél mogen, is naar Canada gaan.

Dus daarom onderneemt de familie een tripje naar de Haskell Library, één van de weinige plekken waar je zowel in de VS als in Canada kan zijn. De podcast This American Life volgt Shirin onderweg naar de Haskell Library en ze vertelt hoe erg ze uitkijkt naar hun kleinschalig familiereünie. Dit wordt namelijk de eerste keer in drie jaar dat Shirin en haar ouders elkaar weer zien. In de tussentijd heeft haar vader een hartaanval gehad, maar Shirin durfde hem niet op te zoeken in Iran, zo bang was ze dat ze daarna niet meer de VS in zou komen.

De Haskell Library ligt precies op de grens tussen Canada en de VS
De Haskell Library ligt precies op de grens tussen Canada en de VSFlickr

Een paar uurtjes kon de familie ongestoord bijpraten in de leeszaal van de bibliotheek. “Ik kon mijn ouders eindelijk omhelzen”, vertelt Shirin. “En het enige wat ik kon denken was: ik zou willen dat ik alle klokken in de wereld stil zou kunnen zetten.”

Het is maar de vraag of de bieb open blijft

Shirin en haar familie zijn niet de enigen die gebruik maken van de bijzondere locatie van de bibliotheek. Het gebeurt regelmatig dat Iraanse families elkaar in de leeszaal in de armen vallen. Maar wellicht duurt dat niet lang meer. Twee jaar geleden probeerde een Canadees namelijk tientallen wapens van de Verenigde Staten naar Canada te smokkelen. Sindsdien is de beveiliging rond de bibliotheek aangescherpt en dat wordt ook opgemerkt door de families die hier komen om elkaar te zien. Verschillende Iraanse families vertellen dat de Amerikaanse grenspolitie het hen onmogelijk probeert te maken om naar de bibliotheek te gaan, of hen dwingen hun ontmoeting kort te houden.

Ergens is dat wel logisch. De bijzondere situatie in de bibliotheek is natuurlijk officieel niet toegestaan. De ingang van de bibliotheek ligt namelijk in Amerika, dus eigenlijk ga je een grens over om überhaupt bij de bieb te komen. “Het komt erop neer dat deze situatie van beide kanten wordt getolereerd, maar technisch gezien is het niet toegestaan”, vertelt de bibliothecaris.

Waarom deze bibliotheek zo belangrijk is

De bibliotheek wil wél heel graag hun unieke status als ontmoetingsplek behouden en daarom proberen ze zo neutraal mogelijk te blijven. Want in een tijd waar grenzen plots relevanter dan ooit zijn - en er zelfs wordt gesproken over het bouwen van een muur tussen de Amerikaans-Mexicaanse grens - laat deze bibliotheek zien dat er ook plekken nodig zijn waar grenzen even niet uitmaken.

Of zoals één van de inwoners van Haskell het uitlegt: “Een lijn op de kaart is het enige wat ons onderscheidt. Dat is waarom Haskell zo spectaculair is. Ja, er loopt een grens dwars door ons dorp, maar dat is juist wat ons dichter bij elkaar brengt. Hoe fantastisch is dat?”

Wil je meer weten over deze bijzondere bibliotheek? Via de onderstaande link kan je luisteren naar de prachtige podcast This American Life.

2 januari 2019 17:00
Bron: 
This American Life
Bron: 
Reuters