Een jaar zonder nieuws, zou jij het kunnen?
Foto van Eva Jinek

De meest onwetende man van Amerika is misschien wel de gelukkigste

Wil jij je soms ook afsluiten voor alles wat er in de wereld gebeurt? Erik Hagerman doet het. Hij leeft nu meer dan een jaar zonder nieuws. The New York Times maakte een bijzonder portret van de meest onwetende man van Amerika.

Een jaar zonder nieuws, zou jij het kunnen?
Een jaar zonder nieuws, zou jij het kunnen?

Net als vrijwel alle Democraten was Erik Hagerman verbijsterd toen Donald Trump op 8 november 2016 de presidentsverkiezingen won. Veel liberalen zochten hun heil in het houden van demonstraties, het tekenen van petities of gingen klagen op internetfora. Hagerman deed exact het tegenovergestelde, hij wilde even helemaal niks.

Hij was zwaar teleurgesteld in de verkiezingsuitslag. Waarom zou hij zich eigenlijk nog bezighouden met politieke ontwikkelingen? Waarom zou hij al die tweets nog lezen? Wat had het voor zin? Hagerman besloot dat hij helemaal klaar was met het nieuws. Maar dan ook écht. Sinds de dag dat Trump won heeft Hagerman geen greintje nieuws meer gehoord. Helemaal niks. Hij noemt zijn project ‘The Blockade’.

Wie is Erik Hagerman

Wie is deze man die zich helemaal heeft afgesloten van de wereld? Erik Hagerman is 53 jaar en woont alleen op een varkensboerderij in Ohio. Tot drie jaar geleden was zijn leven nog een stuk minder rustig. Hij woonde afwisselend in New York, San Francisco en Portland, wat noodzakelijk was voor zijn werk als bedrijfsleider bij grote bedrijven als Nike, Wal-Mart en Disney. En hij maakte dagen van 12 tot 14 uur.

In 2015 besloot Hagerman naar een varkensboerderij te verhuizen
In 2015 besloot Hagerman naar een varkensboerderij te verhuizenUnsplash

In 2015 besloot Hagerman te stoppen met werken en naar een varkensboerderij te verhuizen in zijn geboortestaat Ohio. Inkomsten verkrijgt hij uit investeringen die voor hem beheerd worden door een bedrijf. Hij wilde dichter bij zijn moeder wonen en een rustiger leven gaan leiden. En met zijn nieuwe leven - inclusief nieuwsblokkade - lukt Hagerman dat maar wat goed!

Maar hoe dan?

We horen je vragen: Hoe deed hij dat dan? Je totaal afsluiten van al het nieuws is inderdaad een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Het nieuws komt van alle kanten op je af. Al is het alleen al via de televisie die in elke diner aan staat, kranten die overal rondslingeren, en social media feeds die de godganse dag met nieuwe informatie komen.

Hagerman is dan ook grondig te werk gegaan. Zo zegt hij zelf: “Het was draconisch en compleet, ik wilde niet slechts het gespreksonderwerp veranderen als Trump ter sprake kwam. Ik was net een vampier en elk stukje Trump-nieuws was als zonlicht dat me zou verbranden.”

Social media, krant, tv, Hagerman gaf het allemaal op
Social media, krant, tv, Hagerman gaf het allemaal opUnsplash

Allereerst verwijderde hij al zijn social media accounts. Vervolgens keek Hagerman vrijwel geen tv meer. Behalve de wedstrijden van zijn favoriete basketbalteam: de Cleveland Cavaliers. Maar dan wel op mute. De sportpresentatoren zouden namelijk zomaar iets over de politiek kunnen zeggen!

De drastischer maatregelen

Na deze logische eerste stappen ging hij nog iets verder. Als hij zijn dagelijkse kop koffie drinkt in het dorpscafé doet hij dat met een koptelefoon op die geluids-blokkerende witte ruis laat horen. Zo voorkomt Hagerman dat hij per ongeluk gesprekken van anderen meekrijgt. “Aan alle barista’s wordt verteld waar hij zit zodat ze geen dingen tegen hem zeggen die hij niet wil horen,” zegt de eigenaar van zijn stamkroeg in het artikel.

Het is eigenlijk best fijn om een keer niet over politiek te praten.

Een vriendin van Hagerman

Ook instrueerde Hagerman al zijn vrienden en familie om onder geen beding de politiek aan te halen tijdens gesprekken. Na aanvankelijk wat tegengesputter houdt tegenwoordig iedereen zich braaf aan de blokkade. “Ik ben eraan gewend geraakt,” zegt een vriendin. “Het is eigenlijk best fijn om een keer niet over politiek te praten.”

Hoe staat het ermee

Hoe is dat nou, om al 491 dagen geen nieuws gehoord te hebben? In het begin was het een beetje onwennig, zegt Hagerman. “De eerste paar maanden voelde ik me er niet zo goed bij. Ik voelde me een slechte burger want ik droeg niet bij aan een oplossing. Het is de struisvogel hoofd-in-het-zand-aanpak voor politieke uitkomsten waar je het niet mee eens bent.”

Hagerman heeft geen spijt van zijn blokkade
Hagerman heeft geen spijt van zijn blokkadeUnsplash

Maar Hagerman heeft er geen spijt van en gaat door. “Ik ben emotioneel gezien gezonder dan ooit,” zegt de nieuwskluizenaar. “Ik verveel me wel, maar dat maakt me eigenlijk helemaal niet uit.”

Privilege

Hagerman’s zus Bonnie merkt in het artikel op dat de blokkade wel een privilege is. Illegale immigranten zouden zich dit bijvoorbeeld nooit kunnen veroorloven. Ze zegt: “We willen allemaal wel onze droomwereld bouwen. Erik kan dit nu eenmaal makkelijker doen dan anderen.”

Wat minder onze social media checken zou goed zijn, maar dit gaat ons wel erg ver. Ben je benieuwd naar het hele artikel van The New York Times? Je kunt het hier lezen:

10 maart 2018 17:45
Bron: 
The New York Times