Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar
Foto van Eva Jinek

De meest bekritiseerde vrouwen in het Amerikaanse Congres hebben iets gemeen

Doodsbedreigingen, kritiek van haar eigen partij en belletjes van Trump die vindt dat ze moet opstappen. De Amerikaanse democraat Ilhan Omar kreeg de afgelopen tijd kritiek vanuit alle kanten. Maar misschien wel het felst vanuit de media en de Republikeinse hoek. Ze zou niet loyaal zijn aan haar land.

Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar
Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan OmarGetty Images

Een 20 minuten durende speech die ze deed bij het Amerikaans Centrum voor Islamitische Relaties (een moslim-lobbygroep) zorgde volgens Vox voor veel heftige reacties. In de speech refereerde ze naar 9/11 als ‘een gebeurtenis waarbij bepaalde mensen dingen deden’. Een onhandige woordkeuze, waarna veel mensen over haar vielen. Omar heeft zich uiteindelijk verontschuldigd.

Maar het was niet de eerste keer - die week. Eerder werd een Trump-supporter opgepakt omdat hij Omar’s kantoor belde met de boodschap dat hij "een kogel in haar schedel zou planten." Maar ook Trump zelf plaatste een tweet met een fragment van Fox News, waarin Omar onterecht wordt beschuldigd van het aanvallen van joden.

Politici krijgen vaak te maken met dit soort akelige incidenten, maar volgens Vox is het in dit geval anders. De website noemt het agressie op basis van ras en gender: Omar is zwart, immigrant, moslim én vrouw. Samen met haar komst in het Congres kwam ook de haat en de persoonlijke aanvallen, die Vox linkt aan het feit dat er nog steeds mensen zijn die vrouwen van kleur het zwijgen willen opleggen. En Omar is niet de eerste bij wie dit gebeurt.

Ook Alexandria Ocasio-Cortez kreeg het zwaar te verduren. Er was aanhoudende kritiek op haar beleid, tweets, salaris, verleden en zelfs kledingkeuze. Daarnaast werd het ook de Republikeinse Rashida Tlaib moeilijk gemaakt: toen zij zich uitsprak over racistische uitspraken door Republikein Mark Meadows, wilde hij er woedend voor zorgen dat Tlaib’s uitspraken van de opnames werden geveegd. Volgens Vox weer een manier van een vrouw van kleur het zwijgen opleggen.

Naast dat ze veel lof krijgen in de media, is het volgens de nieuwssite dan ook geen toeval dat Omar, Tlaib en Ocasio-Cortez óók drie van de meest bekritiseerde en bedreigde Congresleden zijn. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn alledrie jonge, progressieve vrouwen van kleur die sinds hun eerste maanden al Washington D.C willen hervormen. Dat doen ze met het aanvallen van het klassieke, conservatieve beleid op het gebied van klimaat, buitenlandse betrekkingen en economie. Maar ze kregen allemaal te horen: spreek je minder fel uit.
 

Omar en Tlaib
Omar en TlaibGetty Images

Washington D.C niet gewend aan vrouwen aan het roer
“De V.S is nog steeds niet gewend vrouwen aan het roer te zien”, schrijft Vox. Ze geven als voorbeeld dat Ocasio-Cortez in de eerste week meerdere keren voor schoonmaker, stagiair of crew werd aangezien in plaats van voor parlementslid. Dit is voor vrouwen van kleur niet nieuw. De helft van de ondervraagde vrouwen gaf in dit onderzoek aan dat ze bekritiseerd werden als ze ‘stereotiepe mannelijke eigenschappen’ vertoonden, zoals assertiviteit of woede. Het blijkt dat vrouwen vaker een rol opgelegd wordt, en ze vaker worden buitengesloten en het zwijgen opgelegd. En dat patroon geldt al helemaal in overwegend witte, mannelijke omgevingen zoals Capitol Hill. Want hier worden vrouwen helaas nog steeds als outsiders gezien.

"Of je het nu met de politieke standpunten van deze vrouwen eens bent of niet, zij verdienen een stem in het publieke debat", betoogt Vox. Het zijn vrouwen die grenzen verleggen en nieuwe perspectieven brengen, van wie tóch nog wordt verwacht dat ze stilzwijgend de regels volgen. Want hoewel het Congres er misschien divers uitziet, is er nog een lange weg te gaan voor het er ook zo klinkt.

Benieuwd naar het volledige artikel van Vox. Lees het via de link hieronder!
 

Bron: 
Vox