Tekening uit 1850 van iemand met de mazelen
Foto van Eva Jinek

De mazelen zijn terug in Amerika, dit is hoe de ‘uitgeroeide’ ziekte kon terugkeren

Op verschillende plekken in Nederland rukken de mazelen op. Maar ook in de Verenigde Staten lopen de gevallen op tot recordaantallen. Vox legt in deze korte video uit hoe de ziekte - die in 2000 verdwenen was uit het land - weer terug is.

Tekening uit 1850 van iemand met de mazelen
Tekening uit 1850 van iemand met de mazelenGetty Images

In een Joods-orthodoxe gemeenschap in New York werden volgens RTL Nieuws sinds oktober 390 gevallen vastgesteld, voornamelijk kinderen. De website Vox maakte er een interessante video over. In het filmpje proberen ze de oorzaak van de recente mazelenuitbraken in de Verenigde Staten te verklaren.

In de jaren vijftig kwam de ziekte geregeld voor in de V.S. Maar, toen er een vaccin werd uitgevonden in de jaren ‘60, kwam daar snel een einde aan. In 2000 werd de ziekte officieel uitgeroeid verklaard. Maar toch kwam er in het laatste decennium een record: en in de eerste maanden van dit jaar zijn er al meer besmettingen geconstateerd dan in heel 2018. Dit jaar zijn er al meer dan 695 mensen besmet geraakt.

De vraag blijft dus, hoe kunnen mazelen ineens weer terug zijn? De video komt met cijfers van de afgelopen jaren, en laat zien in welke bevolkingsgroepen de besmetting per jaar het vaakst voorkomt. Dit was het geval onder orthodoxe joden, de Amish en Somali-Amerikanen. In deze gemeenschappen geloven de mensen volgens Vox het minst in vaccinaties. Volgens Vox-gezondheidsexpert Julia Belluz komt het doordat deze groepen heel hecht zijn: “Ze kijken hetzelfde nieuws, spreken dezelfde taal, gaan naar dezelfde school en bidden samen.”

Ook bij de Slavische gemeenschap in met name de staat Washington wordt weinig gevaccineerd. In 2019 raakten 73 mensen besmet. Dat in die gemeenschap ook weinig gevaccineerd wordt, heeft volgens data-analyst Yuriy Stasyuk verschillende oorzaken. Stasyuk, die zelf uit de gemeenschap komt zegt: “Sommige mensen vertrouwen dokters niet, maar wél het advies van mensen uit hun eigen omgeving.”

Kuddegedrag
Belluz legt uit dat een vaccinatie alleen werkt, als een percentage van minimaal 95% van de gemeenschap óók is ingeënt. Dit heet ‘kudde-immuniteit’. Op deze manier worden ook de mensen die niet gevaccineerd worden - bijvoorbeeld pasgeboren baby’s en kankerpatiënten - beschermd.

Op dit moment is het in de V.S in bijna alle staten nog toegestaan dat ouders hun kinderen om religieuze, medicinale of andere redenen niet willen vaccineren. Alleen in Mississippi en West-Virginia kunnen ouders alléén om medische redenen weigeren, en precies in deze staten zijn de cijfers van besmetting erg laag.

Momenteel wordt er in Washington D.C. gewerkt aan een wet die de religieuze afwegingen van ouders om niet te vaccineren verbiedt. Volgens Vox een belangrijke stap in de goede richting.

Bron: 
Vox