Parker
Foto van Eva Jinek

De 'machtigste' vrouw van Capitol Hill’ gaat voor een Republikeinse winst in 2020

Met de Democraten in de meerderheid in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden, is het de taak van deze Republikein om hen het leven zo moeilijk mogelijk te maken om met haar eigen partij terrein te winnen. Parker Poling (41) wordt wel eens de machtigste vrouw van Capitol Hilll genoemd. En ze staat dan iedere dag op met de vraag: hoe bezorg ik de Democraten een slechte dag?

Parker
ParkerGetty Images

Ze is uitvoerend directeur van de het Nationale Congres Comité van de Republikeinse Partij. Dit comité heeft als doel de republikeinen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te laten behalen en daarmee de macht over het Huis terug te winnen van de Democraten. The Washington Post interviewde Poling over haar spannende baan.

Want waarom zou je zo’n baan willen? “Dat vraag ik me ook wel eens af”, zegt ze lachend tegen de journalist van de Amerikaanse krant. Eerder was ze stafchef van de prominente Republikein Patrick McHenry van North Carolina. “Het is leuk om de minderheid in het Huis te zijn: je mag vals spel spelen!” Ze staat dan ook elke dag op met de vraag: hoe bezorg ik de Democraten een slechte dag?

Volgens Poling is er niet één strategie om dit te bereiken. “We kijken iedere verkiezing wie we moeten aanstellen, waar we geld ophalen en welke boodschap we willen verspreiden.”

Lessen leren van de democraten
Poling kan niet ontkennen dat het sinds de midterms goed gaat met de Democraten in het Huis. Ze denk dan ook dat de Republikeinen het een en ander van hun tegenstanders kunnen opsteken. Volgens valt er de meeste winst te behalen bij het enthousiasmeren van niet-stemmers. “Ze kregen mensen die voorheen nooit stemden op de been, en we weten allemaal hoe moeilijk dat is”, zegt Poling. Ze kan er niet omheen: “Dat hebben ze echt goed gedaan.” Maar Donald Trump was hier volgens haar ook goed in. “Er gingen ineens mensen naar de stembus die dat nog nooit hadden gedaan. Ik heb niet eerder iemand gezien die zoveel macht had over het electoraat.”

Meer vrouwen in de partij is één van onze grootste aandachtspunten

Parker Poling

Maar 13 Republikeinse vrouwen in Congres
We zagen sinds de midterms een enorme toename van vrouwen in het Huis van Afgevaardigden. Maar van de nu 102 vrouwen in het Congres zijn er maar dertien Republikeins. Volgens Poling is haar partij heel bewust bezig om in de toekomst meer vrouwen binnen te halen. “Dat is een van onze grootste aandachtspunten.” Maar volgens haar hebben er wel degelijk vrouwen meegedaan aan verkiezingen, maar kwamen die niet door de voorverkiezingen heen.

Voor de komende verkiezingen in 2020 heeft Poling heldere plannen: we willen het liefst 31 zetels bekleden waar nu nog Democraten op zitten. Deze zijn namelijk oorspronkelijk van de districten waar Trump in 2016 won. “Deze staan bovenaan het lijstje”. Ook heeft ze nog 22 andere zetels op het oog, die nét door Hillary Clinton werden gewonnen in 2016. Dit waren voornamelijk gebieden waar normaal gesproken Republikeinen aan de macht zijn.

Democraten en Republikeinen staan soms aan dezelfde kant

Parker Poling

“Toch staan Republikeinen en Democraten soms gewoon aan dezelfde kant”, zegt Poling. Zo zijn is zowel de Democratische partij als Poling’s Republikeinse comité in het verleden gehackt. Naast elkaar van de troon proberen te stoten, moeten ze dus ook wel eens samenwerken. “We moeten allemaal uitkijken voor krachten van buitenaf die onze democratie willen schaden”, zegt ze. “We’re all on the same team”

Benieuwd naar het hele interview? Lees het via onderstaande link terug.

Bron: 
The Washington Post