De 7-jarige Timothy werd penvrienden met oud-president Bush senior
Foto van Eva Jinek

De bijzondere briefwisseling tussen George H.W. Bush en een Filipijnse jongen

Onder een pseudoniem sponsorde George H.W. Bush jarenlang de 7-jarige Timothy. Hun hartverwarmende briefwisseling is na de dood van de oud-president openbaar gemaakt.

De 7-jarige Timothy werd penvrienden met oud-president Bush senior
De 7-jarige Timothy werd penvrienden met oud-president Bush seniorCompassion International, via CNN

Afgelopen maand overleed George Herbert Walker Bush, de 41ste president van de Verenigde Staten, op 94-jarige leeftijd. “En zelfs na zijn dood weet president Bush onze harten te verwarmen”, schrijft CNN. Deze week kwam namelijk een bijzondere briefwisseling tussen de oud-president en een Filipijnse jongen boven tafel.

Want wat blijkt? Bush senior doneerde tien jaar lang geld aan de 7-jarige Timothy voor zijn educatie, buitenschoolse activiteiten en eten op school. Daarnaast ontwikkelde Bush een bijzondere penvriendschap met de jongen. En dat allemaal zonder dat Timothy ooit doorhad dat hij met een oud-president correspondeerde. Het goede doel dat de twee ooit heeft samengebracht deelde deze week een paar van hun brieven met CNN.

Het begon allemaal in 2001, toen Bush senior een  kerstconcert bijwoonde in Washington. Enkele artiesten die daar optraden waren ambassadeur van Compassion International, een christelijke goededoelenorganisatie die kinderen helpt. Op het podium werd een oproepje gedaan voor de aanwezigen om ook een kind te sponsoren. “Plots deed oud-president Bush senior zijn hand omhoog en vroeg hij om een pamflet”, vertelt Wess Stafford de toenmalige voorzitter van Compassion International.

Anonieme briefwisseling

In 2002 schreef oud-president Bush zijn eerste brief naar de 7-jarige Timothy, het jongetje dat hij de komende 10 jaar zou sponsoren. In zijn eerste brief schreef de president:

"Dear Timothy,

I want to be your new pen pal.
I am an old man, 77 years old, but I love kids; and though we have not met I love you already.
I live in Texas - I will write you from time to time - Good Luck. G. Walker"

De eerste brief die George H.W. Bush schreef aan Timothy
De eerste brief die George H.W. Bush schreef aan TimothyCompassion International, via CNN

Zoals je ziet, is de brief ondertekend met de naam G. Walker en niet als George Bush. “Het hoofd van de beveiliging van George H.W. Bush belde me op”, vertelt Stafford aan CNN.  “En hij zei: ‘dit verbaast me niets van hem, maar de president wil één van jullie kinderen sponsoren. Het kind mag alleen niet weten wie zijn sponsor is’.”

En zo geschiedde. De president ondertekende al zijn brieven als George Walker en Timothy had geen idee dat hij met een oud-president aan het schrijven was. Dit was ook vooral voor de veiligheid van Timothy, legt Stafford uit. Ze wilden voorkomen dat het kind een doelwit zou worden, zodra bekend werd dat hij penvrienden was met een oud-president.

Bush kon zijn mond maar moeilijk houden

Maar de oud-president had zelf best wel moeite om zijn identiteit voor zich te houden. “Zijn brieven waren ongelofelijk lief en aanmoedigend, maar hij bleef maar hints geven wie hij echt was”, vertelt Stafford. Zo stuurde hij een foto mee van zijn hond en hintte Bush senior op het feit dat hij veel beroemde mensen kent.

"Here is a picture of our dog. Her name is Sadie. She has met a lot of famous people."
"She is a very good dog she was born in England. She catches mice and chipmunks, and she runs like the wind. G. Walker."

Bush senior laat vol trots zijn hond zien
Bush senior laat vol trots zijn hond zienCompassion International, via CNN

Ook kon hij het niet laten om een keer te laten vallen dat hij met kerstmis naar het Witte Huis ging.

"Dear Timothy,

I love that picture of you holding that 'World Time' gadget. I also have learned that you play the guitar - terrific!
Timothy, have you ever heard of the White House? That's where the president of the USA lives.
I got to go to the White House at Christmas time. Here is a little booklet that I got at the White House in Washington."

Timothy schreef terug

Timothy stuurde veel tekeningen op schreef ook heel wat brieven naar Bush senior. Zoals deze:

"Dear Mr. & Mrs. Walker,

How are you? I hope you're in good condition.
I would like to thank you for not forgetting me. You're so nice and good.
God is so good to us. He gives us the body & will to get to where we want to go.

Thank you so much for the book, I like it very much."

Ook Timothy schreef brieven terug
Ook Timothy schreef brieven terugCompassion International, via CNN

Gelukkig ving Timothy de hints van de oud-president niet op. Uiteindelijk hoorde hij op 17-jarige leeftijd - toen hij niet meer gesponsord kon worden - wie zijn penvriend was. “Timothy was geschokt”, vertelt Stafford. “Hij kon niet geloven dat de man naar wie hij al die jaren had geschreven ooit de president van de Verenigde Staten was.”

De organisatie heeft nu helaas geen contact meer met Timothy, dus we weten niet hoe het nu met hem gaat. Maar een bijzonder verhaal, dat is het wel.

Bron: 
CNN