Ronald Reagan
Foto van Eva Jinek

Charles Groenhuijsen over de biografie van voormalig president Ronald Reagan

De wereld stond even vreemd te kijken toen een Hollywoodacteur de baas werd van Amerika. Toch was Reagan 8 jaar president van het machtigste land van de wereld.

Als correspondent in de Verenigde Staten heeft Charles Groenhuijsen Reagan meegemaakt en ook ontmoet. Hij heeft toentertijd een groepsinterview gedaan, samen met een aantal Europese correspondenten. Er was veel kritiek op hem, Europa vond Reagan maar niks, een republikein en een B- acteur. Wat ze met die kritiek deden was juist veel openheid creëren. Tijdens de Reaganjaren waren de Amerikanen erg vriendelijk voor de buitenaardse pers. Veel beter dan tijdens Clinton, Bush of Obama.

Reagan zou zich in het huidige klimaat niet thuis voelen.

Charles Groenhuijsen, correspondent in de Verenigde Staten

Volgens Charles kun je Reagan typeren als “een vrolijke Frans, een kerstman zonder baard, the gentleman president, beleefd beschaafd en blij, met veel humor.” Toch deed Reagan ook ferme uitspraken, vooral tegen het toen nog communistische Rusland, volgens hem ‘the evil empire’. Wat ons bijna doet vergeten dat Reagan ondanks die stevige uitspraken een verregaand rakettenakkoord afsloot met Gorbatsjov.

“Reagan zou zich in het huidige klimaat niet thuis voelen. Hij legaliseerde miljoenen illegalen in Amerika.”